14 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

USA og Natos globale agenda går ut på at alle andre stater må velge mellom total underkastelse for markedsøkonomiens vestlige «verdier» eller utslettelse.

Jugoslavia, Afghanistan, Irak, Libya og Syria er noen av resultatene så langt.

Krigstrusselen øker. Illustrasjon: Carlos Latuff.Siden 1999 har Nato stadig omdefinert sin strategi. Trylleformularet «Responsibility to protect» legitimerer massemord og regimeendring. Slik kunne også Norge humant slippe nesten 600 dødbringende bomber over forsvarsløse libyere i 2011.

Norge er blitt en stadig mer aktiv krigsaktør for Nato. Men det norske folket blir holdt i størst mulig uvitenhet, og militære aktiviteter er omgitt av hemmelighetskremmeri. I den grad krigføringa nevnes, er det i form av postmoderne nytale der bombing er «skarpe oppdrag», krig er «engasjement», sivile mål blir «tatt ut» gjennom feige droneangrep. All virkelig politisk debatt omkring dette blir feid under teppet. Krigsmotstandere og journalister (selv i systemlojale medier som VG eller Dagbladet) som prøver å avdekke hva som skjer, settes under overvåking av PST eller E-bataljonen. Dette skjer i et land som ynder å kalle seg verdens beste demokrati.

Sentrale politikere i alt fra FrP til SV står fjellstøtt bak Nato-linja. Både av nesegrus lojalitet overfor USA, men også fordi det er i de norske monopolenes egeninteresse. Norsk imperialisme lukter profitt overalt hvor sosiale opprør eller borgerkrig –framprovosert av imperialistene eller ei – kan gi påskudd for «fredsopprettende og humane» Nato-bomber, fredsmekling eller demokratiprosjekter. Gjerne alt på en gang. Siste akt er når hyeneflokken av norske næringslivdelegasjoner slippes løs på et nyskapt marked. Troskap mot USA sikrer at norske monopoler er blant de første til matfatet.

Etter de siste dokumenterte avsløringene av hva norske F-16 fly faktisk foretok seg over Libya, hinsides FN-mandatet om flyforbudssone, er det levert inn anmeldelse for krigsforbrytelser mot flere ministre og militære ledere. Også om dette har det vært øredøvende taust i mediene. Krigsforbrytere som Bondevik, Krohn Devold, Støre, Stoltenberg og et samla norsk storting har erfart at de alltid slipper unna.

Norge er blitt en røverstat som truer stadig flere av verdens folk, i tett allianse med USA og Nato. Vi ser allerede at denne politikken samtidig truer norsk demokrati og våre egne rettigheter. KPml oppfordrer alle fredsvenner, krigsmotstandere og demokratisk innstilte mennesker til å kreve at de ansvarlige for den norske krigs- og utenrikspolitikken stilles til ansvar.

Reis protest og motstand i fagforeninger, på skoler, arbeidsplasser og i organisasjonslivet. I solidaritet med verdens folk må vi slåss mot den norske krigspolitikken uansett hvor mange fredsfraser den blir pakket inn i. Kampen mot militarisering og krig er også en kamp til forsvar for vår egen velferd og våre demokratiske rettigheter.

Uttalelse fra landsmøtet i Kommunistisk plattform, april 2013.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre