27 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

  Eksperter fra IAEA forlater Enhet 4 på TEPCO's Fukushima Daiichi kjernekraftstasjon 17. april 2013 som ledd i å vurdere Japans planer om å stenge ned anlegget. Foto: Greg Webb / IAEA Eksperter fra IAEA forlater Enhet 4 på TEPCO's Fukushima Daiichi kjernekraftstasjon 17. april 2013 som ledd i å vurdere Japans planer om å stenge ned anlegget. Foto: CC BY-SA Greg Webb / IAEA / Flickr

Japan overhører protestene fra naboland og vil slippe radioaktivt kjølevann fra den nedsmelta Fukushima-reaktoren ut i Stillehavet.

Det er snakk om 1,3 millioner tonn kontaminert kjølevann som inneholder 5 billioner becquerel tritium og en ukjent mengde strontium-90.  Halveringstida for tritium og strontium er 12,3 og 28,8 år. Tolv år etter jordskjelvet og tsunamikatastrofen som førte til nedsmelting av en av de fire reaktorene er tritium-mengden altså bare halvert. Strålingsfaren forsvinner ikke før om minst hundre år.

Sør-Korea, Kina, Taiwan og Hong Kong er blant landa som har bedt Tokyo om å suspendere og reevaluere planen av hensyn til trusselen den utgjør for marine mæringskjeder. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) støtter Japan i at utslippet er forsvarlig. Japanske myndigheter hevder at renseprosesser har redusert tritiumnivået til en førtiendedel av de offisielle risikoverdiene.

Men det tror verken japanske fiskere eller nabostatene noe på. Utslippsplanen er et brudd på folkeretten, et brudd London-konvensjonen om forebygging av marin forurensning og «en alvorlig trussel mot våre felles hav», uttalte et medlem av en parlamentsdelegasjon fra Sør-Korea på besøk i Tokyo i juli. Sør-Korea og Kina innskjerper importkontrollen med sjømat som stammer fra Japan.

Fukushima-katastrofen og de lange ettervirkningene bør være et tankekors for den nye moteretninga innen energipolitikken som framholder atomkraft som et «grønt»,  «sikkert» og miljøvennlig alternativ.

Les mer: Den japanske katastrofen

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre