19 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

student bibliotek

Studentene får ingen milde gaver, slik storkapitalister og utbyttere får. De må ta til takke med noen skarve forskuddsutbetalinger og tilbud om ekstra lån.

Det finnes ikke grenser for hvor mange krisepakker som sendes til næringslivet i disse tider. Hundrevis av milliarder blir kastet etter banker og flyselskaper, slik at utbytte kan betales til aksjonærene…

Imens har mange vanlige folk blitt permittert eller mistet jobben, og får dagpenger i en begrenset periode.

Studenter har ofte stram økonomi fra før. De er gjerne i jobb ved siden av studiene for å kunne klare seg. De er nedsyltet i studiegjeld og bor på en trang og dyr hybel. Nå ryker jobbene deres siden alt er stengt.

Hva har så regjeringen å tilby studentene? Ingen milde gaver, slik storkapitalister og utbyttere får. Studentene får noen skarve forskuddsutbetalinger og tilbud om ekstra lån, samt noe i stipend. Ikke akkurat fett. Samtidig får de høre at de er sutrete og kravstore.

Studielånet fra Statens Lånekasse har ikke holdt tritt med inflasjonen. I 2010 var studielånet verdt mindre enn i 2002, på tross av den såkalte kvalitetsreformen. Ifølge Norsk studentorganisasjon NSO går en student i minus med kr 5084 i måneden, når alle utgifter er betalt. Dette gir igjen et årlig underskudd på kr 55 924. Med andre ord er det ikke mulig å leve av et studielån, og derfor må mange studenter ta seg jobb ved siden av studiene.

Men ifølge kommentator i Bergens Tidende Jens Kihl skal studentene holde kjeft og stramme inn livreimen. Alle må være med på «dugnaden», som er Solbergsk nytale for at vanlige folk må gå ned i levestandard mens de store konsernene betaler ut utbytte.

Det viktigste for Kihl er at næringslivet reddes, for der vil det finnes «attraktive jobber som studentane kan få» som han skriver i BT. Så alle studenter kan få jobb i næringslivet etter endt studium? Det var nytt for oss!

Rovgriske flyselskaper som Norwegian roper opp om at de vil gå konkurs hvert øyeblikk om de ikke straks får gaver i hundremilliardersklassen fra staten. Men studentene er altså langt bedre stilte enn Telenor, Norwegian og SAS, skal vi tro BTs kommentator.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre