onsdag 22 september 2021

itf logoOslo har som eneste europeiske havn fått verstingstemplet Port of Convenience (PoC).
At Det internasjonale transportarbeiderforbundet (ITF) erklærer Oslo som PoC (bekvemmelighetshavn) betyr at internasjonale konvensjoner regelmessig blir brutt og at lønns- og arbeidsforhold for sjøfolk og havnearbeidere er graverende. De internasjonale transportarbeiderne vil svare med full blokade.

Det angivelig «rødgrønne» byrådet som overtok i 2015 består av Ap, SV, De Grønne og har Rødt som garantist. Byrådet lovte å rydde opp i Oslo Havn og sørge for at ILO-konvensjon 137 (som gir havnearbeidere fortrinnsrett) blir etterlevd. De har hatt hele to år på seg, men siden den gangen har det gått fra vondt til verre. Skipsmannskap eller studenter losser nesten daglig skip i Oslo havn til luselønn, mens havnearbeidere uten jobb må se på hva som skjer.

– Vi trodde et nytt byråd skulle hjelpe oss havnearbeiderne, men det har bare blitt verre. Vi føler oss sveket, og mener også at dette er et brudd på samarbeidsavtalen mellom byrådet og partiet Rødt om at havna skulle følge ILO 137. 

Det sier lederen for Oslo Bryggearbeideres Forening, Roar Langaard.

Havnearbeiderne har vist en utrolig tålmodighet med partier som kaller seg «røde» eller «rødgrønne». Situasjonen i Oslo havn har vært en skandale i flere år. Denne skandalen gjennomsyrer Rådhuset og det sittende byrådet. Hvis ikke det sittende byrådet øyeblikkelig tar grep for å gjøre ILO 137 gjeldende i Oslo havn, er det på tide at byrådspartiene og deres støttespillere går planken.