20 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

– Norge må si opp EØS-avtalen

I fjor sommer gjennomførte de jernbaneansatte en tre timer lang politisk streik mot jernbanereformen, en reform som langt på vei var inspirert av EUs Jernbanepakke IV. Reformen ble vedtatt og konsekvensene har allerede begynt å vise seg i form av angrep på arbeidstidsbestemmelser og pensjonsrettigheter. Den politiske plattformen i den vedtatte handlingsplanen slår fast at:

«NLF vil arbeide for at Norge sier opp dagens EØS-avtale fordi den pålegger tvungen konkurranse på jernbanen både i gods- og persontrafikken, og gir EUs lover og regler forrang foran både norsk arbeidslivslovgivning, norske tariffavtaler og ILO-konvensjoner.»

Nasjonal sjølråderett

Lokomotivførerne er også på vakt mot andre avtaler som kan svekke og undergrave den nasjonale handlingsfriheten.

«NLF vil arbeide mot at Norge inngår nye handelsavtaler som pålegger framtidige regjeringer å gi bort nasjonal sjølråderett og politisk handlingsrom under påskudd av at arbeidsmiljølovgivning, faglige rettigheter og miljøstandarder er handelshindringer. NLF krever derfor full åpenhet om forhandlingene om TTIP og TISA. Hvis dette er handelsavtaler Norge skal inngå i, krever NLF at folket får innsyn i forhandlingene og at det avholdes folkeavstemning om avtalene», står det i den vedtatte handlingsplanen.

Viser vei

Vi gratulerer Lokomotivmannsforbundet med et flott vedtak som bør vise vei for flere andre forbund – ikke minst Norsk Jernbaneforbund!

Et forslag om å si opp EØS-avtalen foreligger også til landsmøtet i Handel og Kontor i oktober. Et tilsvarende forslag var nær ved å bli vedtatt på forrige HK-landsmøte i 2012.

Fra før har Norsk Transportarbeiderforbund, El & IT-forbundet og Fellesorganisasjonen fattet vedtak om at Norge må ut av EØS.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre