24 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Illustrasjonsfoto: Mohamed Hassan, Pixabay.

75 000 000 000 kroner skal fordeles over fem år til et Ukraina i krig. Summen tilsvarer et helt norsk forsvarsbudsjett.

Det skjer samtidig som det blir kjent at klasevåpen og fosforbomber står høyt på Ukrainas ønskeliste. Halvparten av Ukraina-bevilgningen skal gå til militære formål og den andre halvdelen til sivile og humanitære formål.

Stramt budsjett for alt unntatt krig

Beløpet kommer uavhengig av et «stramt» statsbudsjett som inneholder nedskjæringer på områder som samferdsel og velferd.

Denne enorme summen er alle stortingspartiene enige om å gi til Europas mest korrupte land (ved siden av Russland). Nesten. Partiet Rødt har nemlig inntil videre et partiprogram som sier nei til våpeneksport til land i krig. Et prinsipp hele Stortinget forresten var enige om for vel ett år sia.

Rødt har derfor tatt et forbehold om våpenforsendelser, men ikke når det gjelder totalbeløpet på 15 milliarder kroner hvert eneste år. – Vi vil foreslå at beløpet til militær støtte utover B-materiell omdisponeres til støtte til Ukraina som landets myndigheter kan bruke slik de finner hensiktsmessig, sier partileder Bjørnar Moxnes til NTB.

Ukraina vil ha klasevåpen

Slik vil Rødt-ledelsen at regjeringa i Ukraina sjøl bør få disponere gavepakka akkurat som den vil – også til våpenkjøp fra andre land enn Norge. Ikke direkte betryggende, nå som regjeringa i Kyiv vil satse på klasevåpen og fosforbomber. Begge våpentypene gir grusomme sivile lidelser og tap og er forbudt etter konvensjoner som bl.a. Norge har ratifisert. USA og Israel har brukt begge deler ved gjentatte anledninger.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er «helt uaktuelt» med klasevåpen til Ukraina. Hans garantier er lite verdt. Som kjent sa Støre dagen etter krigsutbruddet 24. februar 2022 at det er uaktuelt for Norge å sende militært utstyr til Ukraina. Dagen etter mente han det motsatte. Nå er åtte stridsvogner av typen Leopard på vei fra Norge til slagmarka.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre