onsdag 28 september 2022

Den tyrkiske arbeideravisa Evrensel.

Det tyrkiske regimet tyr til alle midler for å stilne avisa til arbeiderpartiet EMEP, Evrensel.

I 2019 ble Evrensel idømt 108 dagers annonseforbud på grunn av flere regimekritiske nyhetsartikler som angivelig var brudd på grunnloven. Avisa er en skarp kritiker av forfølgelsen av kurdiske organisasjoner og av Tyrkias militære aggresjon mot nabolanda Syria og Irak. Nå har det statlige Byrået for medieannonser (BÍK), med henvisning til en kjennelse i forfatningsdomstolen, frakjent avisa retten til å publisere statsannonser, en viktig inntektskilde for landets aviser.

Dette skjer etter et landsomfattende ettersyn i regi av BÍK som Evrensel har måttet bekoste. Tilsynet hevder at forutsetningene for annonsering er brutt fordi det har «avdekket» tilfeller hvor kiosker og forhandlere har solgt mer enn ett eksemplar til en og samme person. I protest mot annonseboikotten har mange lesere valgt å vise sin støtte ved å kjøpe flere aviser i slengen. En rekke organisasjoner, fagforeninger og klubber har også kjøpt bunker av aviser for å dele dem ut til medlemmer. Dette er mistenkelig og et brudd på retningslinjene, ifølge BÍK. Byrået har dessuten konstruert en rekke lignende påskudd for å begrunne annonseringsforbudet.

I 2019 ble BÍK omorganisert og fylt opp med lojale etterplaprere av AKP, partiet til president Erdoĝan. Siden har organet brukt store ressurser på å finne påskudd for å kneble Evrensel. Sjefredaktør Fatih Polat oppfordrer leserne til å svare ved å få enda flere til å kjøpe og abonnere på avisa.

«Denne avisa vil aldri bøye kne for dem som er betalt for å bringe den til taushet. Aldri!», slår han fast.

Bli abonnent i dag for bare kr 100,-